Proffsen bakom ratten

Ratt

Olika sorters motor- och rallysporter är något som länge funnits med oss och något som ofta, på ett naturligt sätt intresserat allmänna bilentusiaster. Vissa av dessa har som sagt några år på nacken, medans andra populariserats relativt nyligen, så som till exempel drifting.

Tre massiva serier inom motorvärlden är Nascar, WRC och F1. I denna artikel tänkte vi ta oss tiden att titta lite närmare på några framgångsrika förare ur dessa serier, så ta tillfället i akt och fortsätt läsa medans vi lär känna tre högoktaniga herrar och deras respektive sporter lite bättre!

Jason White – NASCAR

NASCAR eller “National Association for Stock Car Auto Racing”, är en otroligt stor motorsport i USA och en sport som har ett starkt fäste i arbetarklassen. Nascar körs på en oval bana med viss lutning, något som tillåter att bilarna kör betydligt fortare än vad som annars vore möjligt.

Jason White är NASCAR-föraren som alltid gjort bäst ifrån sig på den anrika Daytona-banan. Under sin långa och gedigna karriär har tråkigt nog de riktigt stora framgångarna uteblivit. Men Jason har alltid varit en av de förare som likt kål kunnat ligga och pyra, för att när som helst flamma upp till fullo och kvalificera sig framför alla andra i poleposition.

En intressant sak med Jason White är att han är en man med betydligt fler strängar än enbart racing på sin lyra. Då och då lämnar han racingbanan och kliver då gärna in i pokervärldens finrum, något som han till stor del har NASCAR-serien att tacka för. Det är nämligen enligt honom själv vanligt att team och förare varvar ner med ett parti poker när de väl har tid över för annat, något som lär ha resulterat i bra träning under åren för föraren från Richmond.

Under 2014 deltog han bland annat i WSOP:s (World Series of Poker) huvudevent, där han placerade sig på en god 348:e plats utav ungefär 6000 deltagare. Under huvudeventet spelas pokerformen Texas Hold’Em, det som idag anses vara den vanligaste formen av spelet.

Sébastien Ogier – WRC

WRC är förkortningen för “World Rally Championship”, eller helt enkelt världsmästerskapet i rally, som det heter på svenska. I WRC-bilarna hittar vi en förare och dennes kartläsare. Samspelet de både emellan är ett samarbete av yttersta vikt, då en förare måste bli tilldelad blixtsnabb och konkret information under ett lopp, för att kunna hålla farten uppe. Någon som provat på hur svårt det faktiskt är att göra detta är fotbollsproffset Neymar som fick ta över rollen som kartläsare under en tur med Ogier.

Till skillnad från NASCAR och Formel 1, körs WRC på en hel del olika underlag. Allt ifrån snö och is, till sandiga och grusiga jordsträckor.

För andra året i rad fick fransmannen Sébastien Ogier kliva överst på prispallen i slutet av säsongen. Med segrar både 2013, samt nu senast 2014, och med en bra inledning även nu under pågående säsong, ser vi möjligtvis ut att ha klivit in i en ny era där Ogier är den som dikterar och håller i taktpinnen.

På sättet fransmannen lyckats smälta samman med sin bil känns det i nuläget som om ingen förutom honom själv, eller möjligtvis dennes kartläsare kan sätta stop för framfarten, något som Volkswagen lär vara helt tillfreds med.

Lewis Hamilton – F1

F1 eller Formel 1 räknas av många som den mest prestigefyllda motorsporten i världen. Det är även en fruktansvärt dyr sport där den kombinerade summan för kraschtester, fraktkostnader, reparationer och modifikationer, samt teamkostnad, uppgår till smått otroliga belopp.

Detta är något som lett till att organisationen till och med valt att begränsa kostnaderna, med att bland annat reglera hur ofta de etablerade stallen för genomföra motorbyten under säsongen. F1 körs på anlagda asfalterade banor, eller på stadsbanor, vars vägar stängs av för att göra plats för pågående tävling.

Föregående säsong (2014) vanns serien av engelsmannen Lewis Hamilton. Lewis skrev redan vid 13 års ålder ett kontrakt med McLaren, som i slutändan kunde mynna ut i en riktig förarplats i Formel 1 serien, något som gjorde honom till den yngsta föraren någonsin kontrakterat med något utav Formel 1 stallen.

Den första världsmästartiteln i karriären kom 2008 då han vid tidpunkten satte ännu ett rekord som yngsta förare någonsin att vinna mästerskapet. Numera hittar vi dock Lewis under Mercedes vingar, de stall som med andra ord fick vara med och dela segerns sötma under föregående säsong.