Att köpa bil är en av de största investeringarna som man kan göra idag – men vad för bil ska du egentligen köpa? Ska det bli begagnad eller ny bil? Gör du rätt val utifrån dina förutsättningar så kan du spara både tid och pengar.

En ny bil

Det är ingen tvekan om att det finns flera fördelar med att köpa en helt ny bil. Med en ny bil får du en garantitid på minst två år mot fabrikationsfel. Ibland kan denna garantitid kompletteras med ytterligare år. Det kommer förmodligen inte blir mer än ett besiktningsbesök under de första fem åren du har bilen. Du behöver inte heller oroa dig för att underhålla bilen utöver de nödvändigaste servicekostnaderna under några år. Ett minus är självklart priset och dess värdeminskning med tiden.

En begagnad bil

Är bilen du ska köpa tre år gammal med ca 6000 mil på sin mätare? Då har den tappat runt halva nybilsvärdet något som gynnar dig som köpare. Det innebär även att värdefallet är mindre än hos en ny bil. När det kommer till underhåll så borde det inte skilja sig särskilt mycket från en ny bil. Men förvänta dig att slitagedelar kan behöva bytas ut efter några tusen mil. Är bilen äldre än tre år får du däremot räkna med att garantin tyvärr har gått ut.