Hitta rätt verkstad!

Att serva eller reparera en bil kan i många fall bli en kostsam historia. Det gäller att du hittar rätt verkstad, och detta kan vara nog så knepigt.

Du vill veta vad priset för servicen är, vad den egentligen innehåller, att det inte finns några dolda kostnader som inkluderas i priset och att din bil får all den service den behöver. Du har kanske en verkstad du brukar gå till, men har du kollat upp vad du egentligen betalar för? Se till att hitta rätt verkstad för din bil, annars kanske du får betala mer än vad du måste. Kanske är det så att någon vän har verkstad att rekommendera och som vet avnågon som de har anlitat tidigare som gjort ett bra jobb.

Innan du lämnar in din bil på service finns det ett par saker att tänka på som kommer att underlätta för dig och för mekanikern som arbetar med din bil. Se till att du tar reda på prisuppgifterna för reparationen eller servicen av din bil. Det är viktigt att du tar reda på kostnaden för reparationen både med och utan reservdelar. Då vet du om det blir billigare för dig att köpa in reservdelarna själv.

Är man osäker vad gäller reservdelar och hur mycket de kostar kan det vara smidigt att använda sig av en mekaniker som redovisar den totala kostnaden online, det gör till exempel Mekonline. De visar det fullständiga priset på din bilservice redan innan du lämnar in din bil. Alla bilmekaniker tillåter inte att du tar med egna reservdelar, så fråga om du kan göra det innan du bestämmer var du vill lämna in din bil för service. Om du får ta med dig reservdelar som du beställt så kan du spara en hel del pengar genom att köpa delar som är mycket billigare på nätet.

Att be att få det fullständiga priset skriftligt innan du lämnar in din bil för service är alltid klokt – det ger dig en överblick om den totala kostnaden. Det hjälper dig att undvika dolda kostnader som kan tillkomma vid sidan den ursprungliga servicen. Var även noggrann med att påpeka att du inte vill ha ytterligare service än den ni har avtalat om. En verkstad får i regel inte höja slutpriset med mer än 10 % utan att först kontakta dig. Var därför uppmärksam på vad ni bestämde för pris under er första kontakt och jämför detta med det slutgiltiga priset. Flera saker som kan vara bra att veta eller vara uppmärksam på när du har med bilverkstäder att göra kan du hitta på Motormännens Riksförbunds sida om verkstäder.